Koronatesting

Innbyggere i Vegårshei blir fra 23.12.21 covidtestet ved teststasjonen på Grenstøl. For informasjon om tider og timebestilling se: (Lenke til Tvedestrand sin side)

Test deg hvis du har symptomer

Hvis du har nyoppståtte symptomer fra luftveiene må du teste deg. Det er ikke mulig å skille covid-19 fra annen forkjølelse ut fra symptomene. De vanligste symptomene er hoste, feber, tungpust og hodepine. Tap av lukte- og smakssans er mest klassiske symptomer hos de uvaksinerte. For de fleste vaksinerte er symptomene milde.

Se testkriterier for koronavirus 

Les mer om symptomer på fhi.no

Selvtest (hurtigtest til hjemmebruk)

Siden det nå er nasjonal mangel på tester, prioriteres selvtester til personer med kritiske samfunnsfunksjoner (for eksempel ansatte i helse, omsorg, transport mm) og barn 7-18 år med symptomer der PCR ikke er mulig å få tatt. Dette ivaretas nå av teststasjonen på Grenstøl, ved bestilling av time.

Selvtester blir fra 01.01.22 delt ut fra vaksinasjonssenteret ved Vegårshei bo og omsorgssenter og fram til 01.01.22 ved helsehuset på Vegårshei. Vi ber befolkningen være tro til rutinene ved selvtesting før de oppsøker testsenteret.

Det jobbes fra øverste hold med å anskaffe flere hurtigtester til landet og kommunene, det vil gjøre hverdagen enklere for mange. Det oppfordres til å forsøke å få tak i tester ved apotek, men de har også betydelig leveringsvansker.

Nærkontakter og smittekarantene - FHI

Hva gjør du ved positiv selvtest

Ved positiv selvtest skal du gå i isolasjon, informere dine nærkontakter og ta en PCR-test. Husk at arbeidssted også må varsles. Når det gjelder positiv hurtigtest hos barn/ungdom i barnehage og skole, skal foresatte kontakte koronatelefonen på tlf. 906 73 188.

Andre som tester positivt på hurtigtest kontakter selv sine nærkontakter/jobb.

Hva skjer etter en PCR-test?

Hold deg hjemme til du får svar på PCR-test! 

Svaret på PCR-testen kommer etter 1-2 dager på Helsenorge – din helse på nett - helsenorge.no. Alle som har testet positivt på PCR-test vil få en telefon fra koronatelefonen når testsvaret er kommet fra Laboratoriet.

Bestilling av time på teststasjon (Grenstøl) 

Innbyggere i Vegårshei blir fra 23.12.21 covidtestet ved teststasjonen på Grenstøl. For informasjon om tider og timebestilling, klikk videre til Tvedestrand sin hjemmeside: 

Informasjon om tider og timebestilling, koronatesting ved Grenstøl

Hold deg hjemme til du får svar

Svaret på PCR-testen kommer etter 1-2 dager på Helsenorge – din helse på nett - helsenorge.no.

Du må holde deg hjemme til du får svar på prøven. NB: Selv om du får en negativ test, må du holde deg hjemme helt til du er symptomfri. Ved positiv test se informasjon lenger opp på siden.

Gi beskjed til nærkontaktene dine

Hvis du får et positivt testresultat, ber vi deg om å gi beskjed til nærkontaktene dine. Smittesporingsteamet får beskjed om alle positive PCR-tester og følger primært opp hustandsmedlemmer og tilsvarende nærkontaktene av den smittede, men er behjelpelig utover dette der man ser behovet og så langt ressursene rekker.

Smittekarantenereglene som gjelder for deg og dine nærkontaktene finner du under denne linken: Smittekarantene og isolasjon - spørsmål og svar - regjeringen.no

Forskjell på PCR og hurtigtest

Selvtester (hurtigtester til hjemmebruk) er enkle å bruke, skal i hovedsak tas ytterst i nesen, svaret kommer raskt og man kan ta den der man oppholder seg. Ulempen er at disse testene er litt mer unøyaktige, de trenger mer virus for å slå ut positivt og de sier ikke noe om varianten korona du har. Derfor må du alltid ta en PCR-test om du har fått en positiv hurtigtest. Om man ikke slår ut på en selvtest i starten av et sykdomsforløp kan man med fordel gjenta testen med 1-2 dagers intervall, hos vaksinerte ser man at det kan ta opptil 7-10 dager fra eksponering til man selv slår ut på testen.

PCR-test må tas på teststasjon eller hos legen, den tas dypt i nesen og svaret kommer etter 1-2 dager fordi de analyseres på sykehuset. Fordelen med denne er at den er mer nøyaktig, trenger mindre virus for å slå ut, så den kan påvise smitte tidligere i forløpet, gjerne før man er smittsom. Dertil vil den påvise om det er Delta eller annen covid-variant. Ved nyoppståtte symptomer kan kan absolutt ta en PCR-test i tillegg til eller i stedet for en selvtest, men man må da vente på svaret før man omgås andre.

Åpningstider

Koronatesting - Tvedestrand kommune (klikk på denne linken)