Aktiviteter for barn og hele familien

Her har fysioterapeut Chanel samlet en del forslag til aktiviteter for barn og unge og/eller hele familien, som kan gjøres inne, ute og på tur. 

Styrketrening for ungdom

Frisklivssentralen tilbyr introduksjon til styrketrening for ungdom i 8. - 10 trinn. 

Tur er ofte mer spennende for barna hvis de føler turen har en hensikt. Her en noen forslag til ting du kan gjøre under turen slik at turen blir mer betydningsfullt for barna og artigere for alle. 

Barnas tur

La barna bestemme hvor dere skal gå og hva dere trenger å ta med på turen. Tilpass i forhold til alder hvilke oppgaver barna får og hvor mye en voksen bistår i planleggingsarbeidet. Dere kan gi noen turvalg for barna å velge i mellom, eller i fellesskap lage en liste over det som trenges til turen. La gjerne barna hjelpe til i å pakke sekken og finne fram det dere trenger.

Ut.no har turbeskrivelser for nærområdet hvis dere trenger inspirasjon. 

Terrengboccia

La boccia spillet bestemme hvor turen går. Når dere skal starte en ny runde så kast ballen videre istedenfor å holde dere innenfor den samme området. Utnytt terrenget her og bruk den som god balanse- og koordinasjonstrening! 

Hva blir det av frøet?

Tidlig på våren, rett etter snøen har gått, er skogen ganske naken. Dette er en fin tid å gå ute og lete etter frø. Gå ut og samle det dere tror kan være frø. Dette kan kombineres med en tur eller gjøres i hagen. Husk at frø har mange forskjellige former og størrelser. Etter dere har samlet flere frø, kan dere plante de i en kase med jord. La dem få lys og vann, og etterhvert ser du hvilke frø som vokser og hvilke som kanskje ikke var frø. 

Lokke på fugler

Under turen prøv å høre etter fuglesang og se om dere kjenner igjen noen. Det finnes en rekke apper i appstore som kan hjelpe med dette (Søk opp "fuglesang"). Dere kan også spile av fuglelyder gjennom appen og så se hvilke fugler som blir lokket av det! Dette kan like greit gjøres på tur eller i egen hage. 

Samle stein og lage steintroll

Ta med en isboks eller annen beholder med på turen slik at barna kan samle stein under turen. Dette 
kan være en fin øvelse i å være oppmerksom på hva man ser under turen. Når dere kommer hjemme kan steinene brukes til å lage steinhus, steintroll eller hva som helst som barna ønsker. 

Sirkelskattejakt

Bruk øyne godt for å se etter geomestriske former på tur. Dere kan velge om dere ser kun etter sirkler, eller firkanter eller om dere ser etter flere ulike former. 

Uteleker

 

Titten på hjørnet

Leken foregår rundt et hus. En person velges til "titten" og de andre stiller seg ved husets hjørner som er fristed. "Titten" begynner å springe rundt huset, mens de andre løper motsatt vei. Alle må passe på at "titten" ikke ser dem i bevegelse, unntatt når de holder i et hushjørne.

Får "titten" øye på noen i bevegelse, må den som ble sett ta seg fortest mulig fram til nærmeste hjørne før "titten". Kommer "titten" første fram, skal den si "titten på hjørnet" og navnet av den som ble sett. Vedkommende er da den nye "titten". Hvis ikke titten kommer fram først så fortsetter leken med den samme "titten" 

Bandy med joggesko

Sett opp et mål (1-2 meter bred) på hver side av et plen. Del i lag og del ut en sko til hver spiller (gjerne eldre sko som kan få litt trøkk) Skoene brukes da som kølle for å få ballen inn i mål. Leken spilles likt som bandy. (Dette er et fint spill for flere aldersgrupper ettersom de eldre barna må bøye seg lenger ned for å treffe ballen)

Følg tauet

Surr et kraftig tau på tvers og kryss mellom trærne. Velg vanskeligere terreng for å øke vanskelighetsgrad for de eldre barna. Barna kan starte med å gå etter tauet som tvinger dem til å gå utenfor stien og i ulendt terreng. Deretter øke vanskelighetsgrad med å gå langs tauet med bind for øynene. Dette er god trening for ulike sanser og balanse. En voksen kan gjerne være i nærheten av barna slik at de kan få litt hjelp hvis de føler seg usikker. Ved behov kan en voksen også beskrive det som er foran barnet slik at de får hjelp til å komme seg gjennom løypa. 

Hermegåsa

Under leken er man leder/fører/gåsemor hver sin gang. "Gåsemor" skal stå fremst i en rekke og de andre finner seg en plass i rekken. "Gåsemor" begynner å bevege seg og de bak hermer etter så godt de klarer. Her handler det om å være kreativ og modig! Bruk hele kroppen, klatre over gjenstander, lage lyder, hinke, hoppe osv... Når "gåsemor" har fått nok stiller de seg bakerst. Den gåsungen som da står først er nå "gåsemor".

Dette er også en fin øvelse å bruke på ski for å få barna til å øve på teknikk og ferdigheter. 

Fotoorientering

En aktivitet som kan bidra til økt oppmerksomhet mot "orienteringsdetaljer" i nærområdet. Bruk gjerne et område som er kjent for barna og på forhånd ta bilder av kjente gjenstander og plasser som barna vil kjenne igjen, f. eks. flaggstang, store stein, sandkassa, osv. Barna skal da finne gjenstandene etter å ha sett på bildene. Dette kan også gjøres ved at barna først tar bilder og så veksler med hverandre slik at de finner hverandres bildeplasser. 

Uteområdet vårt på skattekartet

Benytt et kjent uteområde og få barna til å tegne kart over området. La barna tenk at de er fugler og flyr over området. Hva ser de? Kartet kan fargelegges hvis de ønsker som en aktivitet å ta med inne. Hvis man vil ta leken videre kan det gjemmes en "skatt" i området. Krysse av stedet på kartet og bytte barnas kart slik at de må nå bruke hverandres kart for å finne skatten. Dette er en fin øvelse på orienteringsevne. 

Mattetrollet

Tegn opp et modell i bakken, den kan vær et menneske, troll eller annen figur. For de yngre barna kan det legges vekt på hvilke ulike former man benytter for å tegne opp figuren (sirkel for hodet, hals en liten rektangel, osv...) Så må det bestemmes hvilke farger modellen skal ha. Deretter går dere rundt i naturen og prøver å finne ulike ting i de avtalte fargene slik at dere kan fargelegge modellen med det dere finner rundt omkring ved å plassere det på modellen. 

Inneaktiviteter

 

Lage fuglekasser eller humlekasser

For de mer praktiske kan det være en fin aktivitet å lage fugle- eller humlekasser med god hjelp fra barna. Her er noen nettsider som kan hjelpe
https://www.oppdragfuglekasse.no/bygg-kasse
http://humleskolen.no/lag-din-egen-humlekasse/

Papirbretting/Origami

Papirbretting kan være en fin trening for koordinasjons og finmotorikk. Du kan finne mange videoer på nett som viser hvordan du bretter papir til ulike former. 

Lære knuter

Å kunne noen enkle knuter er meget praktisk og trenger kun litt tid og øvelse å lære seg. Bruk det av trå dere har hjemme og øve sammen. Det finnes mange filmer på youtube som kan instruere dere og gi tips om hvordan disse kan brukes. Kanskje barna kan lage et pute-slott med de nye kunnskapene dem har lært?

Hinderløype

Denne aktiviteten kan gjøres enten inne eller ute. En voksen kan gjerne vurdere hva som blir best for dere. La barna være med og lage løypa og gjerne spør dem hva de vil inkludere. (Vi har gjort dette i gymtimene så de har litt erfaring med dette).

Noen forslag til elementer:

  • Gå på linje (kanskje ikke en rett linje?)
  • Hopp og hink i ulike retninger
  • Hoppe over hinder
  • Krabbe under hinder
  • Gå på noe mykt
  • Gå på et teppe som blir ristet, osv..

Her er det bare kreativiteten som begrenser. For de eldre barna kan man stille de spørsmål underveis eller kaste en ball fram og tilbake mens de gjennomfører løypa for å øke vanskelighetsgraden. 

Hjemmetrening for hele familien

Øvelser som alle i familien kan være med på. (PDF, 940 kB)