5. Rensegrad
Kravene til rensegrad i den enkelte kommune kan være strengere enn standardkravene i kapittel 12. Ta kontakt med kommunen dersom du er usikker på hvilke regler som gjelder. Oppdaterte lokale forskrifter finner du på www.lovdata.no.
Informasjonen om kravene til rensegrad som følger nedenfor, retter seg mot standardkravene i forurensningskravene i kapittel 12.
Hvilket rensekrav som gjelder på det stedet du planlegger utslippet, er avhengig av om utslippsstedet ligger i et følsomt/normalt eller mindre følsomt område, om det er brukerkonflikter involvert, og om det er fare for overgjødsling.
For å finne ut hvilket rensekrav som gjelder på det stedet du vil slippe ut avløpsvann, må du først finne ut om utslippsstedet ligger i et følsomt/normalt område eller i et mindre følsomt område:
følsomt/normalt område
Følsomme/normale områder er ferskvann og kyststrekningen fra svenskegrensa til Lindesnes med tilhørende nedbørfelt og Grimstadfjorden-området (Nordåsvannet, Grimstadfjorden, Mathopen og Dolviken).
mindre følsomt område
Mindre følsomme områder er kystfarevann og elvemunninger fra Lindesnes til Grense Jakobselv unntatt Grimstadfjorden-området.
Følsomt/normalt område
Hvis stedet du vil slippe ut til, er klassifisert som følsomt/normalt område, setter du kryss i boksen «Utslippssted i følsomt/normalt område». Deretter må du vurdere eventuelle brukerkonflikter og/eller fare for overgjødsling. Hvis det er brukerinteresser involvert, skal du krysse av i boks a, som er det strengeste rensekravet. Hvis det derimot ikke er brukerinteresser involvert, men fare for overgjødsling, krysser du av i boks b, der rensekravet ikke er fullt så strengt som for a. Hvis det verken er brukerinteresser eller fare for overgjødsling, krysser du av i boks c (det minst strenge kravet).
Gjelder søknaden kun gråvann (avløpsvann fra husholdninger som ikke inneholder klosettvann) som slippes ut i stedegne løsmasser eller lignende, skal du krysse av i boksen «stedegne løsmasser eller tilsvarende».
Mindre følsomt område
Hvis utslippsstedet er et mindre følsomt område, skal du sette kryss i boksen «Utslippssted i mindre følsomt område». Du må i tillegg spesifisere rensegrad ved å krysse av for enten (a) 20 % reduksjon av suspendert stoff eller (b) maksimum 180 mg suspendert stoff/liter (årlig middelverdi). Gjelder søknaden gråvann som skal slippes ut til mindre følsom sjøvannsresipient, er det ikke krav til rensing, og du kan krysse av i boksen «urenset».
Dersom du søker om unntak fra rensekravene, skal du krysse av i boksen
«Det søkes unntak fra §§12-8 til 12-9 / lokal forskrift». Husk at du må vedlegge en begrunnelse/spesifisering for ønsket om unntak fra rensekravene (vedlegg B).
Under punktet «Type renseanlegg» skal du oppgi hva slags renseanlegg du ønsker å installere. Gjelder søknaden minirenseanlegg, skal du også fylle ut «Tillegg for minirenseanlegg».
Anleggets dimensjonerte størrelse skal angis i antall personekvivalenter pe. Dette finner du for eksempel i anleggsleverandørens dokumentasjon. Når du skal vurdere hvor stort anlegg du skal velge, bør du tenke i et perspektiv på 10 år. Anlegget bør uansett ikke være dimensjonert for mindre enn 5 pe.