Det finnes to typer reguleringsplaner:
Områdereguleringsplan
Brukes av kommunen der det er krav om slik plan i kommuneplanens arealdel, eller kommunen finner at det er behov for å gi mer detaljerte, områdevise avklaringer av arealbruken. Områderegulering utarbeides av kommunen. Kommunen kan likevel overlate til andre myndigheter og private å utarbeide forslag til områderegulering.
Detaljreguleringsplan
Er en plan for mindre områder, og for utforming, bruk og vern av bygninger, uterom og anlegg. Detaljregulering er planformen for gjennomføring av utbyggingsprosjekter og tiltak, vernetiltak og sikring av ulike typer verdier. Den erstatter tidligere detaljert reguleringsplan, bebyggelsesplan og disposisjonsplan.
Detaljregulering brukes for å følge opp kommuneplanens arealdel og eventuelt etter krav fastsatt i en vedtatt områderegulering. Private, tiltakshavere, organisasjoner og andre myndigheter har rett til å fremme forslag til detaljregulering.
Prosess og krav til innhold i plandokumentene er likt for de to plantypene. Du finner informasjon om dette under Krav til reguleringsplan.
Medvirkning og politisk behandling
En plan blir til gjennom en lovregulert prosess etter bestemmelser i plan- og bygningsloven. Du kan alltid kontakte både den som fremmer planforslaget og kommunens saksbehandler for å få svar på dine spørsmål underveis i arbeidet. Du kan sende inn dine formelle innspill ved to tidspunkt i prosessen:
- når varsel om oppstart av planen annonseres.
- når forslaget til planen legges ut til offentlig ettersyn og høring.
Varsel om oppstart av planarbeid
Oppstart av planarbeidet annonseres i lokalavisene, på nettsiden til kommunen, på kommunens facebookside og i brev til berørte parter. De viktigste opplysningene er planens avgrensing og formålet med planarbeidet.
Frist for å komme med innspill står i varslet og er ofte 6 uker. Dersom det er krav om planprogram ved oppstart av planarbeid, er det i hvert fall krav om en 6 ukers frist.
Offentlig ettersyn
Forslag til reguleringsplan blir behandlet av planutvalget (politisk utvalg), som vedtar å sende forslaget ut på høring og offentlig ettersyn. Berørte parter får tilsendt brev med henvisning til kommunens hjemmeside for alle relevante dokumenter. Det offentlige ettersynet blir også annonsert i avisen, på nett og på facebook. Høringsfristen er minimum seks uker.
Klage
Det er kommunestyret som vedtar endelig reguleringsplan. Berørte parter får skriftlig beskjed om vedtaket.
Vedtaket annonseres også i lokalavisene og legges ut på kommunens nettside / facebookside.
Fristen for å klage på vedtaket er 3 uker etter at vedtaket er offentliggjort.
Styrende dokumenter i Vegårshei kommune