Kommunene har ansvar for å tilrettelegge for mestring av sykdom og nedsatt funksjonsevne og sikre at den enkelte får mulighet for å leve og bo selvstendig. Helse- og omsorgstjenestene skal være forsvarlige, helhetlige, koordinerte, verdige og tilpasset den enkeltes behov (Lov om kommunale helse- og omsorgstjenester § 1.1 og § 4.1).
Hva er bemannet botilbud?
Tilbudet gis til personer med nedsatt funksjonsevne/utviklingshemming, som har behov for tilrettelagt bolig i tillegg til helsehjelp og praktisk bistand av et visst omfang. Bistandsbehovet skal være så omfattende at det ikke kan imøtekommes på forsvarlig måte i ordinær bolig.
Følgende kriterier vektlegges:
- det skal være behov for omfattende helsehjelp, tilsyn og praktisk bistand flere ganger pr døgn
- søker må være over 18 år
Kommunes bemannede bolig tilbud for mennesker med nedsatt funksjonsevne er Klokkartun
Tjenestens innhold
Boligen er å betrakte som brukers eget hjem og praktisk tilrettelagt slik at bruker best mulig selv skal kunne mestre dagliglivets gjøremål. Tjenester i boligen tildeles den enkelte ut ifra faglig og individuell vurdering. Det fattes enkeltvedtak på tjenestetildelingen.
Dette kan du forvente av oss
- Vi møter deg på en respektfull måte
- Du blir tildelt primærkontakt
- Vi overholder taushetsplikten
- Vi utarbeider en tiltaksplan som er spesielt tilpasset dine behov
- Vi deltar på samarbeidsmøter
- Vi følger opp det tjenestetilbudet som du er innvilget, og samarbeider med tjenestekontoret dersom det skulle oppstå endrede behov
Dette forventer vi av deg
- Du samarbeider og møter den enkelte tjenesteyter med respekt
- Du deltar aktivt i behandlingstiltakene og gjør det du kan klare selv
- Du sier fra til oss når du har noe du vil ta opp
- Du godtar at hjelpemidler blir tilpasset og benyttet
Brukermedvirkning
Du har rett og plikt til aktivt å medvirke og ta beslutninger i forhold som angår deg. Medvirkning lar deg ha ansvar for eget liv og ta egne valg. Fagkompetansen og brukerkompetansen utfyller hverandre.
Samtykke
Helsehjelp kan bare gis med ditt samtykke, med mindre det foreligger lovhjemmel for å gi helsehjelp uten samtykke. For å gi et informert samtykke må du ha samtykkekompetanse. Det vil si at du må forstå hva du sier ja eller nei til, og forstå hvilke konsekvenser valgene får for deg.
Pårørende
Den nærmeste pårørende er den pasienten selv peker ut som nærmest. Den nærmeste pårørende er tillagt rettigheter og oppgaver for å handle på vegne av deg om du selv mangler samtykkekompetanse. Andre pårørende har ikke samme rettigheter.
Klageadgang
Du har rett til å klage på de tjenestene du har fått/ikke fått og på hvordan tjenestene gis.
Klage på tjenesten gjøres til enhetsleder for Helse- og omsorg i Vegårshei kommune
Du kan også kontakte Pasient- og brukerombudet i Aust-Agder tlf. 37 01 74 91
Gjeldende lovverk